Desnos Demenagement
Image default
Health

Knarsetanden: de oorzaken, gevolgen en oplossingen op een rij!

Wist je dat knarsen tijdens de nacht, ook wel bekend als bruxisme, heel veel schade kan aanrichten aan je tanden? Het kan leiden tot tandpijn, kaakpijn, hoofdpijn, en zelfs tandbreuk. Maar wat veroorzaakt knarsen tijdens de nacht en wat kun je eraan doen? In dit blog komen de oorzaken, gevolgen en oplossingen van knarsetanden aan bod.

 

Oorzaken van dit probleem

Er kunnen verschillende oorzaken zijn van knarsen tijdens de nacht. Een van de meest voorkomende oorzaken is stress. Wanneer je onder veel stress staat, kan het zijn dat je dit onbewust uit in je slaap door te knarsen met je tanden. Ook kan een slechte beet, bijvoorbeeld als gevolg van een onjuiste stand van het kaakgewricht, een oorzaak zijn van knarsetanden. Daarnaast kan alcohol en gebruik van andere middelen ook bijdragen aan het probleem. Niet altijd heb je door dat je tandenknarst. Schade aan jouw tanden zijn echter het bewijs van het knarsetanden.

 

Gevolgen

Bruxisme heeft helaas veel nadelige gevolgen. Naast pijn in de tanden en kaken kan het ook leiden tot een verhoogde gevoeligheid van de tanden, hoofdpijn, en zelfs ontstekingen in de kaak. Indien onbehandeld kan het zelfs tot tandbreuk en het verlies van tanden leiden.

 

Oplossingen voor knarsetanden

Gelukkig zijn er verschillende oplossingen voor knarsetanden. Zo kan je bijvoorbeeld een nachtbitje dragen, een speciaal apparaatje dat de tanden en kaken beschermt tegen slijtage en schade. Ook kan je oefeningen doen om de spanning in de kaken te verminderen, denk bijvoorbeeld aan yoga en meditatie. Verder kan het ook helpen om je levensstijl aan te passen, zoals het vermijden van alcohol en andere middelen, en het verminderen van stress.

 

Botox als interventie

Een andere oplossing is het injecteren van botox in de kauwspieren. Dit vermindert de kracht waarmee de kaken op elkaar worden gedrukt en kan helpen om de symptomen van bruxisme te verminderen. Echter, deze behandeling is niet permanent en moet om de paar maanden worden herhaald. Zo kan botox tegen knarsetanden uitgevoerd worden in een kliniek met deze expertise. Zo weet je zeker dat de behandeling leidt tot een succes. Doe van tevoren grondig onderzoek, lees reviews en vraag jouw tandarts voor het beste advies!

 

https://marcovancoevorden.nl