Desnos Demenagement
Image default
Business / Transportation and Logistics

Auto verkopen via veiling of toch adverteren?

De auto kun je op verschillende manieren kwijtraken, maar doe je dit via een autoveiling, een advertentiesite of iets anders? Wat is de beste manier en wat zijn de voor- en nadelen? Je leest het in dit artikel!

 

De autoveiling in detail

De autoveiling kun je zien als een verzamelpunt waar de verkoper in een klap hun auto onder de aandacht kunnen brengen aan een groot publiek. Dit publiek zijn autobedrijven. Via dit kanaal kunnen autobedrijven dus een bod uitbrengen op jouw auto. Veel veilingen zijn gratis en vrijblijvend. Dit betekent dat je zonder zelf kosten te maken precies te weten kunt komen wat het hoogste bedrag is dat je via een autobedrijf voor je auto terugkrijgt. Je bent dus niet verplicht om de auto te verkopen, want je hoeft niet akkoord te gaan met het bod. Let er op dat niet alle autoveilingen dezelfde voorwaarden hebben. De ANWB wijkt hier bijvoorbeeld van af. Deze partij geeft je namelijk eerst een indicatieve prijs en pas na betaling wordt je auto pas daadwerkelijk in een veiling geplaatst. Autoveilingen zoals Ikwilvanmijnautoaf, Besteautobod, of wijkopenautos, zijn wel gratis en daarbij wordt je auto wel direct aan hun netwerk blootgesteld. Goed de voorwaarden lezen dus.

 

Voor- en nadelen van een autoveiling

Hierboven heb je al het een en ander kunnen lezen van de autoveiling. Per veiling kunnen de voorwaarden weer verschillen, maar in de meeste gevallen kun je gratis je auto verkopen aan de hoogste bieder. Het bod is in de meeste gevallen vrijblijvend dus je bent niet meteen verplicht je auto te verkopen. De meeste veilingen doen dan ook alleen zaken met RDW erkende autobedrijven welke ook ter plaatse de auto kunnen vrijwaren (overschrijven). Je ontvangt het afgesproken geldbedrag en daarmee is de kous af.

 

Via een autoveiling kun je razendsnel je auto verkopen, maar je krijgt er niet altijd de hoofdprijs voor. Verkopen via een advertentiesite levert in sommige gevallen meer op, maar dat kost je ook wat meer tijd en moeite.

 

Voor- en nadelen van een advertentiesite

De advertentiesite kost in veel gevallen toch wat geld wanneer je een auto wilt verkopen. Gratis sites leveren vaak zeer weinig resultaat op. Bij een advertentiesite moet je zelf de advertentie maken, en dat betekent een goede tekst verzinnen en goede foto’s maken. Is de tekst of zijn de foto’s onder de maat, dan blijf je lang zitten met je auto.

 

Op advertentiesites komen veel handelaren af. 85% krijgt tussen de 3 en 15 reacties van handelaren. Handelaren willen je auto niet voor de vraagprijs kopen maar het liefst voor heel veel daaronder. Soms doen ze voorstellen van 25 tot 50% onder de vraagprijs. Trap hier dus niet in.

 

Heb je een potentiële koper getroffen via de advertentie, dan moet je eerst nog maar eens zien of deze komt opdagen. In 33% komen kopers namelijk hun afspraken niet na. Dat is 1 op de 3. Wanneer ze wel verschijnen dan kun je de pech hebben dat het een kritische koper betreft die niet alleen onder je auto gaat liggen om de boel te inspecteren, maar ook eens goed onder de motorkap duikt. Terwijl de motor loopt worden dan in slangen geknepen en worden onderdelen getest of ze wel goed vast zitten. Je zou haast denken dat je met een automonteur te maken hebt, maar vaak zijn dit handelaren die zich voordoen als particuliere koper. Wanneer je dergelijke types treft, dan moet je op je hoede zijn. Deze personen gaan in 9 van de 10 gevallen een probleem vinden en daarop willen ze flink gaan afdingen.

 

Er zijn ook positieve verhalen te lezen op internet, maar deze mensen hebben zich vooraf voorbereid op mogelijke scenario’s. Op de website TipsAutoVerkopen.nl kun je vanalles nalezen hoe je foute type kunt herkennen, en hoe je de beste advertentietekst schrijft om razendsnel je auto te verkopen voor de hoogste prijs. Neem dus eens een kijkje!